perjantai 11. marraskuuta 2016

Miten vastaat negatiiviseen ravintola-arvosteluun tai asiakaspalautteeseen?


Suosittelu on tutkimusten mukaan tehokkain markkinointikeino  joka tarkoittaa sitä että uskottavin mainonta tulee toisilta ihmisiltä. 83% 60 maassa sanoi että he luottavat ystävien ja perheen suositteluun. (linkki: http://www.nielsen.com/ug/en/press-room/2015/recommendations-from-friends-remain-most-credible-form-of-advertising.html)

Ravintola arvostelujen kanssa on oltava ennakoiva, etenkin negatiivisten. Tässä postauksessa kurkkaamme miten huonoon palautteeseen kannattaa reagoida ja käymme läpi parhaita käytäntöjä.

Ensinnäkin huono palaute ei ole  maailmanloppu vaan palvelun paikka. Enemmistö pettyneistä asiakkaista puree hammasta ja liukenee paikalta. Valittaja sen sijaan jaksaa nähdä vaivan reklamoida, sillä hän haluaa pysyä asiakkaana. Lisäksi reklamoinnin tai huonon arvostelun kääntäminen voitoksi nähdään parempana kuin hyvä palvelu. Ero voi olla jopa 15 kertainan asiakkaan sitoutuneisuutta mitattaessa. (Linkki https://www.yrittajat.fi/uutiset/497674-reklamaatio-onkin-elamasi-tilaisuus-katso-miksi)

Jokainen ravintola on saanut joskus huonoa palautetta. Se miten palautteeseen vastataan erottelee jyvät akanoista. On erittäin tärkeää että rekalmaatioon vastaan asiakasta kunnioittaen. Mikäli  rivien välistä on luettavissa vähenksyntää, se tekee hallaa organisaation maineelle.



1. Lue arvostelu tarkasti


Arvostelua tai palaute kannattaa lukea tarkasti ja ajan kanssa. Yritä ymmärtää mistä on oikeasti kyse ja asetu asiakkaan rooliin. Kirjoita lukiessasi muistiinpanoja seuraavista asioista:
-päivämäärä josta arvostelu on annettu
-palautteen sävy – onko kirjoittaja vihainen, huolestunut, turhautunut vai jotain muuta?
-voitko vaikuttaa ja kääntää asiat hyviksi
-ihmisen nimi ja kaikki henkilökunnan jäsenet jotka ovat olleet paikalla

Vaikka haluat vastata arvosteluun ripeästi ei kannata vastata hätiköiden tai tylyttää asiakasta tunteiden vallassa. Syyttävä sävy on syytä unohtaa ja keskittyä asioihin niin kuin ne ovat. Hyvä kikka on lukea arvostelu ääneen jolloin saat tuntuman arvosteluun paremmin.

Reklamaatioita on kahdenlaisia, aiheellisia ja aiheettomia. Molempiin pitää vastata. Joka tapauksessa asiakas on nähnyt vaivaa ottaessaan yhteyttä, ja hän ansaitseen perustellun vastauksen


2. Tee taustakartoitusta palautteen ympäriltä


Haluat puolustaa paikkaasi mutta se on vaikeaa mikäli et tiedä asian ympäriltä kaikkea. Mikäli asiakas ei valittanut ravintolan henkilökunnalle et välttämättä ole tietoinen tapahtuneesta. Valitettavasti leijonan osa valituksista tapahtuu verkossa ja ravintolan ulkopuolella.(Linkki: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/food/have-a-problem-in-a-restaurant-speak-up-promptly-and-let-a-manager-help/2015/01/12/a5bcc5da-9784-11e4-aabd-d0b93ff613d5_story.html)

Asioilla on aina kaksi puolta joten keskustele henkilökunnan kanssa tapahtumasta ja kuuntele heitä. Mikäli asia on näin ratkaistavissa voit siirtyä kirjoittamaan vastauksen. Mikäli tilanne on vakava kannattaa konsultoida esimiestä aiheesta.


Kannattaa tutkia myös asiakasta joka jätti arvostelun. Nykypäivän etenkin sosiaalisessa mediassa näet onko yhteisiä kavereita. Arvostelun tai reklamaation jättäjä saattaa olla kanta-asiakas. Voit katsoa millaisia muita arvosteluja kyseinen henkilö on jättänyt. Tarkista onko henkilö turisti vai asuuko hän paikkakunnalla.


3. Vastaa arvosteluun


Kuten sanottua niin asiakas on aina oikeassa. Tämä johtuu siitä että huonosti käsitelty palaute voi levitä kulovalkean lailla sosiaalisessa mediassa ja pilata koko bisneksen. Muista että et ainaoastaan vastaa palautteen antajalle vaan myös muille jotka palautteen lukevat tai siitä kuulevat. 

Vastaaminen noudattaa tiettyä kaavaa. Ensimmäisenä kiitetään yhteydenotosta ja pahoitellaan virhettä. Sitten kerrotaan, miten käsillä olevaa asiaa on tutkittu tai hoidettu ja minkälaisia tuloksia on saatu? Miten huolehditaan että vastaavaa ei tapahdu? Korvataanko virhe jollain tapaa? Loppuun toki toivomus siitä että asiakassuhde säilyisi ennallaan

Joskus ongelma on ravintolan syytä ja joskus ei. Jos olet tehnyt taustakartoitusta tiedät kummasta on kyse ja voit aloittaa joka tapauksessa pahoittelemalla.

-Pahoittelemme tapahtunutta.
-Pahoittelemme että koet asiat näin.

Reklamaatioon voi vastata heti samana päivänä jotta asiakas tietää sen tulleen perille ja antaa luotettavan kuvan.

--
Hei ja kiitos palautteestanne.

Olemme erittäin pahoillamme palvelumme aiheuttamasta harmillisesta yllätyksestä. Tulemme vastaamaan palautteeseenne sähköpostilla.

Ystävällisin terveisin

Martti Mielikäinen
Vuoropäällikkö
Ravintola X
martti@ravintolax.fi
--




Varsinaisessa vastauksessa pitää käydä läpi mitä on tapahtunut. Tässä kannattaa käyttää kaikkea tietoa mitä olet saanut taustakartoituksessa. Muista ettet mene henkilökohtaisuuksiin sillä vastauksesi näkee moni muukin ihminen.


--
Kiitos yhteydenotostanne.

Asiakaspalaute on meille erittäin tärkeää ja huomioimme saamamme palautteen kehittäessämme toimintojamme ja tuotteitamme.

Olemme erittäin pahoillamme tuotteemme aiheuttamasta pettymyksestä.

Keskustelin vuorossa olleen henkilökuntamme kanssa ja viikonlopun aikana meiltä loppui tarjouksessa ollut viini kesken emmekä olleet huomanneet ottaa mainoksia pois esiltä. Ymmärrämme että on turhauttavaa nähdä tarjous tuotteesta jota ei olekaan valikoimissa ja tulemme huolehtimaan henkilökuntamme kanssa siitä ettei näin tapahdu uudelleen.

Pahoittelemme vielä ravintolamme aiheuttamasta harmista.

Toivomme, että luottamuksenne ravintolaamme kohtaa palautuu, sillä voimme vakuuttaa, että työtä hyvän palvelun hyväksi tehdään paljon. 

Kiitokseksi palautteestanne lähetämme Teille 20€  lahjakortin jonka toivomme kattavan tapahtuneen.

Ystävällisin terveisin
Martti Mielikäinen 
Vuoropäällikkö
Ravintola X
--


Asiakkaalle jää tyytyväinen mieli. Häntä on kuultu, virhe on selvitetty ja harmi hyvitetty. Ihmiset eivät etsi täydellisyyttä vaan haluavat rehellisen vastauksen, kun vastaat asiakasta huomioiden  saatat saada mairittelevan kommentin takaisinkin.

Googlesta ja sosiaalisen median kanavista kannattaa tasaisin väliajoin etsiä palautteita, jotka koskevat ravintolaa. Reagoi heti jotta saat käännettyä negatiivisen positiiviseksi! Hyvä puskaradio voi saada aikaan ihmeitä!